Geen vieze derrie, maar wél spektakel tijdens prutrace

ingevoerd op 27-8-2009

DOOR ROEL VAN LEEUWEN

OUDKARSPEL - ’Ik zit vast!’, roept een jongen, die even verschrikt om zich heen kijkt. Maar nauwelijks een seconde later kan hij zijn weg alweer vervolgen door de sloot. Want als de prutrace in Oudkarspel iets mist, is het wel echte prut.

Nee, geen zompige, bruinige massa die de deelnemers seconden lang vast weet te houden. Geen heroïsche beelden van deelnemers besmeurd met modder. Ook geen slijk in de haren of in de ogen. De prutrace voor kinderen tijdens de De Jong Reclame Sportweek Langedijk, die enkele uren eerder wordt gehouden dan de prutrace voor volwassenen en de jeugd, is er niet een voor de echte viezeriken.

Natuurlijk blijft het zwaar, zo’n prutrace. De kinderen en hun begeleiders, die om vier uur per team van start gaan, moeten allereerst een stuk rennen, onderweg ook nog eens drie puzzels zien op te lessen en vervolgens moeten ze, aan de rand van de sportvelden van DTS, vier keer door een sloot waden.

Zonder vrees

Waden, zeg maar gerust plonzen. Want de kinderen springen zonder vrees het water in. Nu valt het dus met de prut in de sloot wel mee, maar desalniettemin blijkt de sloot een lastige hindernis. Vooral vanwege de steile oeverkant.

Maar met de hulp van de begeleiders en de aanwezige touwen, lukt het de kinderen om -
kletsnat, dat dan weer wel - boven te komen en het parcours te voltooien. De prutrace is voor de kinderen het eerste onderdeel van de Sportweek Langedijk. Dit weekend mogen de dertien deelnemende teams hun krachten met elkaar meten tijdens de beddenrace in Noord-Scharwoude en een zeskamp.

Aan her einde van de week wordt de balans opgemaakt. Dan blijkt welk ream met de beker naar huis mag gaan. Het team van Yamaguchi (http://www.yamaguchi.nl/pg-23752-7-29885/pagina/judoinfo_judokai_yamaguchi_algemene_informatie.html) heeft in ieder geval een streepje voor. Want volgens de jury heeft dat team het mooiste logo ontworpen en bij een gelijke stand geeft dat de doorslag.

bron: NHD
Team Yamaguchi prutrace Team Yamaguchi prutrace
Yamaguchi in de prut Yamaguchi in de prut