Judoën is mee bewegen.

Hoe een vereniging sterk kan worden door organisatiekracht goed in te zetten.

Missie/visie: Yamaguchi, met plezier naar je eigen top
Judovereniging Yamaguchi biedt aan iedereen de mogelijkheid om de judosport te beoefenen. Bij Yamaguchi kan iedere judoka op zijn of haar eigen niveau judoën. Fanatiek wedstrijdjudo, lekker ontspannen technieken leren of gezellig met elkaar sporten, wat de insteek van de sporter ook is, iedereen is welkom bij Yamaguchi. Dat plezier hebben in de sport bij Yamaguchi voorop staat is duidelijk te merken aan de gezellige sfeer en de prettige manier waarop er met elkaar omgegaan wordt.


Strategie
Om een sterke vereniging te blijven, heeft Yamaguchi eind 2011 een pas op de plaats gemaakt. Hoe staan we ervoor? Wat gaat goed en wat kan beter? In de verbeterslag waar we op uitkomen staan 2 zaken centraal:
• Laat de trainers trainen.
• Versterk de organisatiekracht.

Laat de trainers trainen.
Yamaguchi kent een vast team van trainers en is in gesprek met een kandidaat- trainer. Naast het geven van judoles voeren deze trainers tal van nevenactiviteiten uit. Het is niet gek dat er regelmatig zaken niet goed lopen. De overload aan taken haalt de concentratie bij de judoles vandaan en zorgt ervoor dat er gaten vallen in alle zaken die buiten de les geregeld moeten worden.

Yamaguchi wil zich onderscheiden door goed judo voor ieder op zijn eigen (ambitie-)niveau in een gezellige vereniging. ‘Goed judo’ vraagt de komende maanden een investering in:
• Vaststellen van eisen voor banden-, en slippenexamens.
• Ontwikkelen van een lesplan voor alle groepen (wat).
• Maken en communiceren van een jaarplanning, inclusief examens, vaantjescompetitie en evenementen als toernooien, sportweek en kamp (wanneer).
• Afstemmen van ‘doorstroom’ mogelijkheden, intern en extern.
• Ontwikkelen en onderling uitwisselen en afstemmen van een didactische aanpak (hoe).
• Organiseren van de wedstrijdbegeleiding m.b.t. de coaching van de judoka’s op de mat.
• Aandacht voor de coaching en inzet van de assistenten.

De technische commissie (dat is het team van trainers) wil voor 1 april de verbeterslag op bovenstaande punten uitgevoerd hebben. Zij worden daarin bijgestaan door een ouder–coach.

Versterk de organisatiekracht
Binnen de vereniging zijn er tal van ouders die hun steentje bijdragen, in het bestuur, de kantine, bij de vaantjescompetitie, het kamp, de sportweek, de Grote club actie, noem maar op. Regelmatig structureel, soms incidenteel. Beide zijn goed, een vereniging kan alleen bestaan door de bijdrage van actief betrokken ouders. Verschillende andere ouders hebben aangegeven best iets voor de vereniging te willen doen, maar zijn nog niet actief betrokken.

Yamaguchi wil een aantal verbeterslagen maken in de structuur van de organisatie, en wel om 2 redenen. De trainers worden ontlast, kunnen zich richten op de les, lopen niet langer de gaten dicht of laten gaten vallen. De betrokken ouders weten beter waar ze aan toe zijn en hun inzet levert meer resultaat op.

De schouders eronder
Yamaguchi wil alle geïnteresseerde ouders betrekken bij de invulling van de verbeterslag. Dat betekent dat we niet gaan ‘hengelen’ bij ouders individueel, om ze over de streep te trekken een klus te klaren. We willen ons organisatieplan aan ouders voorleggen en hen vragen wat ze ervan vinden en of ze een bijdrage willen leveren aan de realisatie ervan. Die bijdrage kan alle vormen aannemen. In het klein door mee te komen denken en mee in te stemmen met de gekozen lijn of praktisch door een paar keer per jaar de judopakken voor de proeflesleerlingen te wassen. In het groot door te tekenen voor de regie op de evenementen of bijvoorbeeld de voorzittershamer.

U bent een van de ouders, die ofwel actief is binnen de vereniging, aangegeven heeft dat best te willen worden of bereid is een avond mee te denken over de verbeterslagen die we kunnen maken.

Daarom nodigen we u van harte uit om samen met trainers en bestuur op maandagavond 13 februari de schouders eronder te zetten.


Judoën is meebewegen

Verenigingsavond
13 februari, 20.00 – 23.00 uur
Locatie Kantoor 260, De Mossel 5, 1723 HZ Noord Scharwoude 0226 340 288

Agenda

19.30 – 20.00 uur binnenkomst met koffie en thee

Hajime
20.00 – 20.15 uur welkom door bestuursvoorzitter Auke Zeijlstra
20.15 – 20.30 uur een kijkje in de keuken van Yamaguchi, verslag van Ieta Polman
20.30 – 20.45 uur ‘judo op niveau: kwaliteit voor ieder kind’, educatieplan door de trainers Erik van Rijn, Tim Schaper en Richard Boos
20.45 – 21.00 uur voorzet tot verhogen van de organisatiekracht

21.00 – 21.15 uur Mate

Hajime
21.15 – 22.00 uur Koppen bij elkaar, overleg, inbreng en afstemming in deelgroepen rond een aantal belangrijke zaken als organisatie op de wedstrijden (extern), evenementenorganisatie (kamp, sportweek, vaantjescompetitie, toernooien), logistiek (denk aan ledenadministratie, materiaalbeheer), communicatie intern (afstemming trainers, bestuur en ouders), communicatie extern (pr, website, media), bestuur.
22.00 – 22.30 uur Praktische afronding door terugkoppeling uit de groepen en overzicht van de slagkracht van de vereniging. Afspraak over hoe verder.

22.30 – 23.00 Mate, met een hapje en een drankje