Bezuinigen sportclubs is van tafel

DOOR ROBERT JAN VAN DER WOUD

ZUID-SCHARWOUDE - De bezuinigingsoperatie voor de sportverenigingen in de gemeente Langedijk is voorlopig van tafel. Een grote meerderheid van de gemeenteraad floot gisteravond tijdens de raadsvergadering het college terug. Die moet eerst niet een fatsoenlijk plan komen.

Het plan van burgemeester en wethouders om te snoeien in de subsidies voor de sportclubs in de gemeente leidde tot veel commotie. De bedragen zouden volgend jaar met 70.006 euro worden teruggebracht, in 2014 met een ton en voor 2015 en de volgende jaren met 200.000 euro. Het was een van de maatregelen om de begroting voor 2013 rond te krijgen, maar de raad bleek onder de indruk van de protesten van de verenigingen in de dorpen en veegde het plan van tafel.

De fracties van Kleurrijk Langedijk, Dorpsbelang, Hart voor Langedijk/D66, PvdA en Groen-Links kwamen met een voorstel om voorlopig pas op de plaats te maken. Er wordt namelijk momenteel gewerkt aan een integraal beleidsrapport op het gebied van de sport, terwijl er ook plannen in de maak zijn voor subsidiebeleid en het onderhoud van accommodaties.

Dat is allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden, aldus het voorstel van de politieke partijen. Om dan vervolgens nu al te snijden in de subsidies, zou daar te zeer op vooruitlopen. Bovendien: ’De aangekondigde subsidie systematiek heeft bij betrokken sportverenigingen geleid tot een gevoel van onrechtvaardigheid’, vonden de fracties. En dan zou er een situatie ontstaan waarbij niet meer met de clubs gesproken zou kunnen worden over het nieuwe sportbeleid en de subsidies die daarbij horen.

Uiteindelijk gingen bijna alle partijen akkoord met het voorstel, behalve ChristenUnie en CDA. Die waren met een alternatief plan gekomen, mar kregen daarvoor de handen niet op elkaar. Ze stemden tegen, omdat in het voorstel van de andere fracties de bezuinigingsoperatie niet helemaal van tafel gaat: alleen de 70 mille van volgend jaar en de ton van 2014 zijn voorlopig van tafel.

Wethouder Frist Westerkamp van sportzaken was er desalniettemin niet blij mee. Volgens hem wist de raad al een jaar geleden dat het college wilde korten op de sportsubsidies.

Bron: NHD wo 7 nov 2012